KAD SE BROJAČ ZABROJI, BROJČANIK POLUDI

Mesečna plata Predsednika Srbije iznosi oko 130 hiljada dinara i svake godine se usklađuje sa porastom troškova života. Pošteno zarađeni lični dohodak predsednici su oduvek trošili po svojoj volji. Slobodan Milošević na primer, voleo je kubanske cigare i škotski viski a povremeno bi finansijski pomagao i sina Marka koji je nosio gajbice u jednom požarevačkom kafiću. Vojislav Koštunica je kupovao najkvalitetniju hranu za kućne ljubimice – mačke. Ostatak novca išao bi na debele i teške knjige koje su tretirale ustavnu problematiku i legionarske memoare njegovog bliskog saradnika. Boris Tadić je iz svog džepa plaćao savete Dr. Krstića a ako nešto i pretekne, odlazilo je u fond za nabavku diskografije VIS Idoli. Da se uz mudru politiku, skromnost, štedljivost i dobru organizaciju može sve, dokazao je Aleksandar Vučić. U nedavnoj TV emisiji kod barda novinarske etike Milomira Marića, predsednik je izjavio da je od 2017, godine, sam sagradio Hram Svetog Save i skoro 500 km puteva širom Srbije ne zapostavljajući pritom ni penzionere čija primanja stižu s voljom i na vreme i sve to sa malo više od hiljadu eura mesečno. Brojevi su čudo neviđeno – otkrivaju sve a ne pokazuju ništa baš kao bikini i ljudska narcisoidnost.

Beograd 04.01.2023. Aleksandar Vučić. Ruke. Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Fibonači, Pitagora, Mika Alas…

Poreklo brojeva seže duboko u prošlost. U ranim civilizacijama, poput egipatske i mesopotamske, brojevi su bili povezani sa bogovima i religijom a često su korišćeni i u astrologiji. Svoju modernu formu dobili su u grčkoj matematici, koja je stvorila sistem za pisanje i proučavanje njihovih matematičkih osobina i odnosa. Brojevi imaju i filozofsku važnost što se vidi iz različitih matematičkih teorema i koncepata.

Fibonačijev niz je serija brojeva u kojem svaki broj predstavlja zbir prethodne dve cifre u nizu. Na primeer, niz počinje sa 0 i 1, a sledeći broj je zbir prethodna dva broja (0 + 1 = 1, 1 + 1 =2 itd.). Ovaj niz se može pronaći u mnogim prirodnim fenomenima, kao što su spirale školjki ili raspored lišća na stablima. Po istom modelu, svedoci smo i sledećeg matematičkog niza – Tito plus Milošević jednako je Koštunica a Koštunica plus Tadić plus Nikolić daju Aleksandra Vučića jer ako politika laže, bar nam je matematika egzaktna i poštena.

Mnogi filozofi su se bavili tajnom brojeva i njihovim širim značenjem. U različitim kulturama, brojevi su bili povezani sa mističnim i duhovnim tajnama a filozofi su pokušavali da otkriju njihove tajne i uticaj na razumevanje sveta oko nas.

Jedan od najpoznatijih mislilaca koji se bavio tajnom brojeva bio je grčki filozof Pitagora. Prema pitagorejskoj tradiciji, brojevi su bili osnova svih stvari a svaki broj imao je svoje specifično značenje. Pitagora je verovao da je broj jedan simbol beskonačnosti, broj dva je simbolizovao dualnost sveta a tri je bio broj savršenstva. Pitagora je takođe smatrao da se svet može razumeti kroz matematičke relacije pri čemu su brojevi ključni za razumevanje tih relacija.

U svom delu “Timaj”, Platon je opisao kosmički poredak u kojem su brojevi imali centralnu ulogu. Prema Platonu, brojevi su bili neophodni za razumevanje univerzalnih principa i zakona. On je smatrao da je geometrija osnova svih stvari a da se geometrijske figure najpreciznije izražavaju pomoću brojeva.

Filozofija kabale, koja potiče iz jevrejske tradicije, temelji se na ideji da se Bog može spoznati putem mističnih tajni brojeva. U kabali, svako hebrejsko slovo ima svoju numeričku vrednost, a slova i brojevi su povezani kroz složene relacije.

Srpski naučnici i filozofi su takođe proučavali brojeve. Jedan od najpoznatijih srpskih matematičara bio je Mihajlo Petrović Alas koji je objavio nekoliko radova o teoriji brojeva, uključujući one o kvadratnom korenu i teoriji dijafantske jednačine.

Srpski filozof Mihailo Marković takođe je pisao o brojevima i njihovoj važnosti za filozofiju. U delu “Filozofija matematike”, Marković se bavio pitanjima kao što su odnos brojeva i stvarnosti a pisao je i konceptu beskonačnosti.

Numerologija predstavlja sistem verovanja po kome brojevi imaju mistična i skrivena značenja.

U srpskoj tradiciji, numerologija već vekovima igra važnu ulogu kada je reč o tumačenju brojeva a korene vuče iz starih verovanja i drevnih kultura. Svaki broj ima svoje značenje i uticaj na život pojedinca dok različite kombinacije brojeva mogu pomoći u predviđanju budućnosti.

Najvažniji brojevi u srpskoj numerologiji su:

  • Broj sedam je srećan broj i često se koristi u različitim obredima. Na primer, veruje se da se sedam puta prelazi preko prepreke kako bi se oslobodila sreća. Takođe, sedam je broj dana u nedelji kao i najvažnijih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
  • Devet predstavlja simbol mudrosti i kreativnosti. Na primer, u srpskoj narodnoj tradiciji, roditelji koji su uspeli da izrode devetoro dece smatraju se tvorcima idealne, srećne i blagoslovlene porodice. Devet meseci majka nosi dete a u mnogim obredima radnja se ponavlja devet puta kako bi se osigurala njena uspešnost.
  • Broj 13 se smatra nesrećnim brojem. U stara vremena, verovalo se da trinaest osoba ne bi smelo da se nađe zajedno na jednom mestu jer će neko od njih sigurno umreti. Takođe, mnogi izbegavaju hotelske sobe ili registarske tablice koje sadrže broj 13.
  • Prema verovanju u Srbiji, broj 40 se koristi kao simbol za završetak jednog perioda i početak novog. Na primer, u pravoslavnoj tradiciji, Božićni post traje 40 dana i završava na Badnji dan. Takođe, i žalost za nekim traje 40 dana.

Teslina teorija 3, 6, 9

Nikola Tesla je takođe poznat po svojoj fascinaciji brojevima. Smatrao je da je za spoznaju univerzuma neophodno izučiti pojmove energije, frekvencije i vibracije. Verovao je da brojevi 3, 6 i 9 imaju tajanstvena i skrivena značenja koja se mogu koristiti za razvoj novih i neotkrivenih tehnologija.

Zašto su brojevi 3, 6 i 9 Tesli bili toliko važni? Prema njegovoj teoriji, ovi brojevi su povezani sa fundamentalnim zakonima prirode, kao što su zakon o očuvanju energije i zakon o očuvanju impulsa. Tesla je primetio da su ovi brojevi povezani sa kretanjem energije kroz prostor i vreme, što se može videti u zakonima elektromagnetizma. On je verovao da postoji matematička formula koja bi mogla da razreši misteriju ova tri broja. Prema mišljenu slavnog naučnika, kada bi se otključala tajna ovih brojeva, čovečanstvo bi imalo pristup beskonačnom izvoru energije.

Brojevi 3, 6 i 9 se pojavljuju u mnogim religijama i duhovnim učenjima širom sveta. Na primer, u kineskoj numerologiji, broj 3 simbolizuje kreativnost a broj 6 harmoniju i ravnotežu. U hinduizmu, broj 9 se smatra svetim i predstavlja savršenstvo.

U srpskoj tradiciji, brojevi 3, 6 i 9 imaju posebno značenje i simboliku. Broj 3 se smatra svetim brojem i u pravoslavnoj crkvi predstavlja Svetu Trojicu. Često se javlja u narodnim verovanjima i izrazima, kao što su “tri puta meri, jednom seci” ili “tri put’ Bog pomaže”. U narodnoj medicini, često se koristi pravilo “tri dana leži, tri dana jedi, tri dana diši” za oporavak od bolesti. Broj 6 se povezuje sa ženskim principom, jer su ženske figure na narodnoj nošnji šestougaonog oblika. Postoji takođe verovanje da šestom detetu u porodici pripada posebna moć, i da takvo dete ima dar za neku posebnu veštinu. U narodnoj medicini, veruje se da se određene biljke treba brati u šestom mesecu, jer tada imaju najveću lekovitost. Broj devet se u srpskoj tradiciji povezuje sa muškim principom, jer simbolizuje mušku snagu i hrabrost. Devet je broj koji se često koristi u ritualima i običajima. U narodnom plesu postoji kolo od devet devojaka. Veruje se da neke stvari treba raditi devet puta, kao što je na primer molitva. Ovi brojevi imaju duboku simboliku u srpskoj kulturi i tradiciji, a njihovo značenje se često prenosi kroz narodne priče, pesme, običaje i verovanja.

Mnogi značajni događaju u životima novijih srpskih vladara vezani su su za brojrve 3, 6 i 9 tačnije za treći, šesti i deveti mesec u godini.

U martu 1941. godine, Josip Broz Tito je postavljen za vrhovnog komandanta partizanskih snaga u Jugoslaviji. Juna 1941. godine, Broz je objavio Proglas narodu Jugoslavije u kojem je pozvao na ustanak protiv nacističkih okupatora. A u septembru 1961. godine, Tito je posetio SAD gde se sastao sa tadašnjim predsednikom DŽonom F. Kenedijem i pomislio: “Nećeš ti još dugo!”

U martu 1989. godine, Slobodan Milošević je održao govor u Kosovu Polju, u kojem je obećao zaštitu srpske manjine na Kosovu rečima: “Niko ne sme da vas bije!” Juna 1989. godine, Sloba je održao govor na Gazimestanu, u kome je najavio početak kraja SFRJ. U septembru 2000. godine, održani su opšti izbori u Srbiji na kojima je Milošević izgubio vlast.

Aleksandar Vučić je rođen 5. marta 1970. U junu 2020 pobedio na izborima i osvojio treći mandat a septembra 2018. godine drugi. Realno je očekivati da će i budući izbori slediti “jednačinu” 3, 6, 9.

SREĆAN BROJ NA KINESKOJ TABLI

Kada predsednik Vučić na kineskoj tabli kroz brojeve prikazuje svoje uspehe, dobronamerni to vide kao skroman gest požrtvovanog oca nacije. Drugi podsećaju kako postoje različiti načini da se brojevima obmanjuje javnost. Statistika se koristi za prikazivanje podataka u različitim oblastima ali se često i zloupotrebljava stvarajući lažni utisak u cilju promocije političkih ili ekonomskih interesa.

Pošto je kineska tabla, od nedavno, postala san svakog poštenog Srbina, psiholozi su se potrudili da nam objasne u čemu je njena čarolija. Korišćenje demonstracione table omogućava političarima da vizuelno prikažu informacije u vezi sa svojim uspesima pri čemu publika lakše razume prikazane informacije. Ovakav vid prezentacije pomaže i u jačanju argumenata jer je reč statističkim informacijama koje su namenski prikazane na tabli. Korišćenjem table političari povećavaju svoj autoritet jer tako imaju potpunu kontrolu nad informacijama koje se prezentuju izbegavajući pritom nezgodna pitanja ili nedoumice.

Kada tabla ne pomogne, drevni narodi su se okretali numerologiji. U nekim zemljama, poput Kine i Japana brojevi se koriste za proricanje budućnosti i otkrivanje tajni univerzuma. Ovakvo verovanje u numerologiju ponekad može dovesti do komičnih situacija. Na primer, u jednom gradu u Kini, broj 4 se smatra nesrećnim brojem pa u nekim zgradama ne postoji 4. sprat. Međutim, kada su se kineski sportisti pripremali za Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, mnogi su tražili smeštaj na 4. spratu hotela, jer se verovalo da će ih baš to učiniti srećnijim.

Tajnu svog uspeha, mnogi slavni ljudi pripisuju magiji brojeva koji su im tokom života donosili sreću. Elvis Presli je na odeći uvek imao prišiven broj 8, jer je to bio njegov omiljeni broj. Za Nikolu Teslu nije teško pretpostaviti da mu je srećan broj bio 18 (3+6+9), Kristijano Ronaldo veruje broju 7 dok je glumac Džim Keri igrao u filmu “23” od kada je bukvano opsednut baš tim brojem.

Josip Broz je rođen 7. maja 1892. a njegov omiljen broj bio je – sedam. Brozovi pratioci su tvrdili da je imao sedam automobila i sedam aviona. Navodno bi tražio da mu se donese sedam kugli sladoleda, a nakon njegove smrti, u Kući cveća počiva venac sa sedam crvenih ruža. U jednom od saziva SIV-a (Savezno Izvršno Veće) bilo je sedam sekretara sa imenom Aleksandar. Kada su novinari pitali Tita odkud to, on je odgovorio: “Ne volim ja toliko ime Aleksandar koliko mi je drag broj sedam, mada ni dečki nisu loši!”. Tokom posete Francuskoj Tito je tražio da odsedne u rezidenciji broj 7. Pošto su mu rekli da rezidencija koja je za njega planirana nosi broj jedan, Broz je pitao: “Majku ti božju zar je Degol zabranio broj 7 u Francuskoj!?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s