NE VERUJ U MORONE 

4. MAJ 2022.

Na današnji dan 1980. godine – umro je drug Tito. Tim povodom, Prle je za doručak napravio cicvaru, sa tavana skinuo svinjsku glavu i od nje skuvao supu. Priča iz detinjstva koju je svaki pionir u SFRJ znao vremenom je postala tradicija u životu srpskog emigranta. 

Vlasnik knjižare “Šumadija”, Nenad Dejanović Prle, među žiteljima Moralvila godinama je važio za jednog od omiljenih “došljaka”. Čak i oni kojima čitanje nije predstavljalo veliko zadovoljstvo, rado bi svraćali u “Šumadiju”, na kafu ili čašicu književno – rakijskog razgovora. 

Iznenada, neki čudni virus okupirao je medije i umove do skoro, normalnih ljudi. Nove izreke, floskule i poštapalice postale su realnost u svakodnevnoj komunikacij. “Verujte nauci a ne moronima”. “Upotreba mozga privremeno je zabranjena a kada ćete ponovo moći da koristite ovaj neposlušni organ – krizni štab će vas blagovremeno obavestiti!”. 

Od ranog detinjstva, Nenada su učili da misli svojom glavom. Bili su to oni nevini dani ničim opravdani. Škola, knjige, obrazovanje i ostale, za današnje vreme, besmislene aktivnosti. Od kada je počela pandemija,  razum je polako napuštao žitelje Moralvila, Amerike, sveta. Onog dana kada se čitava planeta okrenula na glavačke, po hitnom postupku je uveden medijski strah, globalna disciplina i medicinska diktatura, Prle je nespremno dočekao novo vreme. Dugo se nećkao, vlastitim mozgom dičio i svojom glavom nažalost razmišljao. Kada je najzad shvatio suštinu sopstvene nemoći iz očaja je okrenuo ćurak naopako. Građanin Dejanović javno se pobunio protiv KOVID propagande i taj trenutak dobro zapamtio. Od tada, komšije su ga ponižavale, doskorašnji prijatelji delili etikete: antivakser, teoretičar zavere, “moron”, protivnik nauke… Nenad je sve to slušao, ćutao i trpeo. 

U nekoliko navrata pozivao je istomišljenike, poznanike, intelektualce da malo razmisle i kritički se odrede prema ludilu koje svetom vlada. Uzalud! Nenošenje maske i dalje se poredilo sa religioznim poimanjem seksa pre braka a odbijanje vakcine poput ulaska obuvenih žena u džamiju.

“Godine su prošle pune straha, venulo se uz medije nemo!” a onda preko noći, “naučnici” su skinuli maske, zaboravili na vakcine i ponovo počeli da se rukuju. Pažnja pravovernih usmerena je na drugu stranu. Nauci bliski, intelektualni sledbenici TV propagande, navukli su šlemove, obukli pancire i krenuli u pohod na ulje i brašno. Korona je pobeđena ali se valja zaštiti od ruske operacije “Nemilosrdni đavo nad Ukrajinom”.

Predsednik opštine Moralvil koji se od početka pandemije nije  približavao knjižari “Šumadija”, naprasno se zainteresovao za Prletovo zdravlje, delatnost ali i za poreklo. 

 • Gospodine Dejanoviću, mi razumemo situaciju i uveravamo vas da ćemo se svakoga dana moliti za vaše najmilije u Ukrajini
 • Puno vam hvala na brizi i molitvi, dragi su mi Ukrajinci ali moji najmiliji su u Srbiji. Pitam se naivno, kako bih prošao da sam se kojim slučajem doselio iz Rusije? Izvinite, vidim više ne nosite masku, o čemu se radi gradonačelniče?
 • Naš posao je da brinemo o ljudskim pravima i javnom zdravlju naših  glasača.  
 • Zato vam i kažem, uzvratio je Prle, ne bih voleo da fokus usmerite na pogrešnu stranu. Evo ja na primer. Na izborima ne učestvujem niti planiram da stav o glasanju u ovom životu promenim. Ako čeovečanstvu zaista dobro želite, pomozite sirotinju, stare, bolesne… 
 • Ja sam lud što sam i dolazio. Svi ste vi došljaci, stranci, antivakseri (dodati po potrebi…) isti, odbrusio mu je gradonačelnik i žustrim korakom napustio knjižaru.

PET DANA KASNIJE

Tog jutra, kiša je padala a Prle je plakao za njom: kako za  logikom, tako i za “teorijom provere”. Doterao se jako čak je  obukao i sako a onda nehajno krenuo prema gradskoj kafani. Kada je ušao u ugostiteljski objekat, sugrađani su ga ćutanjem pozdravili. Naručio je dupli burbon i osmotrio male ekrane kafanskih TV prijemnika. Na CNN – u, direktan prenos humanitarne katastrofe u Ukrajini. FOX NEWS – naglašava veliki poraz predsednika Bajdena u Evropi… TV CNBC – žrtve broji u milionima a kao ilustraciju koristi video pokrivanje iz Ruande. Nenad se u sebi nervirao: “Ljudsku tragediju koriste kao lokalnu radodajku. Prenose je sa kolena na koleno verujući da će istinu zabašuriti i prevarom javnost obmanuti!” Naručio je još jedno piće, provukao šaku kroz posudu sa kikirikijem, kada je redovno emitovanje laži ustupilo mesto svom vanrednom izdanju.

ISTOG DANA, NA SVIM TV KANALIMA – Vašington DC konferencija za medije:

Gospođa koja se medijima u Kongresu bavi: “Poštovani gledaoci, predsednik SAD, gospodin Džo Bajden.”

Lider “slobodnog sveta” najpre je doterao frizuru, popravio pelenu, stidljivo se nakašljao i teatralno obratio naciji:

 • Dragi moji Amerikanci, poštovani prijatelji, napravio je pauzu, obrisao nos a onda nastavio – izvinite, baš me stegao ovaj grip! Razmišljam kako su ove vakcine baš neka čudna rabota. Sve zavisi i iz kojih nam krajeva stižu. Ja sam evo primio četiri komada od istog proizvođača koji me Vijagrom snabdeva ali još uvek kašljem, kijam i doktore vijam. A opet, moj drugar Aca iz Srbije dobio je kinesku bocu i eno ga pun zdravlja i samog sebe, pobedio na još jednim izborima.

Novinar 1: “Kako komentarišete Vučićevo nećkanje da uvede sankcije Rusiji?”

 • Hajde bre omladinac ne kenjaj gurabije. Zna Alek šta radi, zar ne vidiš derane koliko dugo je na vlasti. Imamo mi važnijeg posla u ovim teškim vremenima nego da se Srbijom bavimo a opet nam valja stvoriti privid kako sve od njih zavisi.

Novinar 2: “Gospodine predsedniče, postoji li nešto važnije od zdravlja američkog naroda?”

 • Eh mladiću, zelen si kao spanać u aprilu. Putin napada Zelenovskog (“a i taj je vaistinu zelen”, pomislio je u sebi vragolasto), a ti ovde zagovaraš besplatno zdravstveno osiguranje. Nije te sramota sede kose. Čiji si ti mali? Mislim, ko ti je glavni urednik?

Novinar 3: “Imajući u vidu strateški značaj koji za SAD ima rat u Ukrajini, dozvolite mi da vam postavim sledeće pitanje: Koje mere će preduzeti vaša administracija?”

 • Nama je sada najvažnije, šepurio se deda Džo, da zabranimo ruske pisce, kompozitore i autore crtanih filmova kako nas ne bi trovali svojom propagandom. O slikarima, naučnicima i astronautima još uvek se vodi debata u Kongresu. Mnogi od njih su živeli u prošlosti  ali bliskost sa Putinom nikada nisu negirali.

Novinar 4: “Are you fucking kidding me?!”

Gospođa koja se medijima u Kongresu bavi: Kolega molim vas! Od vas se očekuje minimum poštovanja prema predsedniku. Još jedno pitanje pre završetka konferencije.

Novinar 5: “Zamolio bih vas da nam date više informacija u vezi najvećih neprijatelja tj. “nepodobnih umetnika iz Rusije”?

 • Vidim da ste cinični ali ću odgovoriti na vaše zlonamerno pitanje, uzjogunio se Džozef, naši saveznici iz Hrvatske na primer, odmah su izbacili čitav opus Pjotra Iljiča Čajkovskog sa repertoara lokalnie opere. Sekretar za obrazovanje u državi Montana iz školskog programa je “izbrisao” Čehova, Tolstoja i Dostojevskog dok su liberalni kadrovi iz Holivuda odlučili da zabrane i “Anastaziju”.

U tom trenutku, niotkuda se pojavio poznati evropski novinar Zak Litlmaus. Odgurnuo je obezbeđenje, zgrabio mikrofon i bez pardona odbrusio Bajdenu.

 • Pre mnogo godina, Gebelsova propaganda pomogla je Hitleru da pripremi i otpočne Drugi svetski rat. Tada su dva zla bila na istoj strani. Danas, “savremeni Hitler” sadistički uništava  stanovništvo Ukrajine ali se “Gebels” priključio protivničkom timu. Medijska propaganda, laži i odsustvo želje da se žrtvama zaista pomogne pred nas postavljaju logično pitanje: da li ovaj  film zajednički režiraju Spilberg i Mihalkov i da li je baš zato Mila Kunis odbila glavnu ulogu? Da je živ, danas i ovde – Kazimir Maljevič bi sam sebi sebi ruke odsekao!

Graja, gužva, pometnja, haos…

Gospođa koja se medijima u Kongresu bavi, panično se obratila prisutnima:

 • Oduzmite mu mikrofon molim vas. Kakav bezobrazluk. Nečuveno! A evo, upravo su me obavestili o najnovijim dešavanjima u zemlji i svetu. Naime, rat u Ukrajini je završen. Na Dan pobede 9. maja predsednik Putin je proglasio pobedu i kraj svih ratnih dejstava. U isto vreme, krizni KOVID štab najavio je pooštravanje svih mera zaštite. Nova Omikron varijanta BA 2 virusa, proglašava se za najvećeg neprijatelja kako SAD tako i ostatka sveta.

Novinar 6: Predsedniče, znači li to da Putin odlazi u drugi plan?

 • Taj tovariš nikada nije ni bio mnogo važan. Dragi moji Amerikanci, KOVID nam se vraća. ‘Aj’mo maske, karantini i ostale mere! Joooo što je život lep – stalno neka šala, komika, šega, zajebancija – zaljučio je Bajden na kraju svog izlaganja.

Po završetku konferencije, CNN, FOX NEWS i CNBC kolektivno su prikazali nekoliko vezanih reklama za Cialis a onda su slike tenkova, porušenih gradova i krvavih trgova ustupile mesto penzionerima koji strpljivo čekaju svoj red za novu vakcinu, analitičarima koji veruju nauci a ne moronima i na kraju spot na srpskom jeziku uredno titlovan na engleski:

“Znaš li da teško je sine

Zar te taj virus ne brine,

Celom svetu suze doneo,

Mnogo žrtava virus odneo.

Baki iz karantina,

Smetaće tvoja blizina.

Budi ponos svoga naroda,

Da ne bude smrtnih ishoda!

Aaaa, moli te Srbija

Ne glumi sebičnog zlotvora,

Poslusaj doktora!”

Tužne tonove poučne pesme sa Balkana prekinuo veseli gost iz ćoška:

 • Prebaci kanal, počinje košarka!, vikao je.

Prle je naručio kafu i uzgred pitao konobara:

 • Pošto je danas benzin?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s