MIRKO I SLAVKO – POSTAPOKALIPTIČNA ODISEJA NOBELOVIH LAUREATA

Pred kraj svake godine, lokalni knjižar iz Moralvila, Nenad Dejanović Prle postajao bi setan, nostalgičan a zlobnici će reći i pomalo depresivan. Ovaj nekadašnji novinar iz Šumadije upravo je završavao prikladnu humoresku za novogošnje izdanje “Varoških novina” koje su uprkos svim nedaćama u zavičaju još uvek postojale. Još jednom je pročitao tekst, zakačio nekoliko prikladnih fotografija za ilustraciju, kolegama poželeo srećnu Novu godinu i nežno kliknuo – SEND.

* * *

NOVOGODIŠNJI TV DNEVNIK

Folk diskoteka “Derpe” u srcu Srbije. 31. decembar, blisko buduće vreme. Mirko i Slavko piju kafu za šankom. Iz prikrajka ih posmatraju šef obezbeđenja Budo i vođa izbacivača Raka. U lokalu nema gužve jer su pripreme za doček Nove godine u punom jeku. Žurka počinje posle deset a na velikom ekranu trenutno se emituje udarni Dnevnik TV Ciklama.

“Poštovani gledaoci dobro veče, moje ime je Barbara, dobrodošli u novogodišnji Dnevnik vaše omiljene televizije. Na samom početku, najvažnije vesti dana.

U prestonici je danas održan tradicionalni miting podrške demokratski izabranom rukovodstvu naše zemlje. Vedar i nasmejan prisutnima se obratio najveći sin našeg naroda. Prigodno odeven u kostim Deda Mraza, Predsednik republike je čestitato predstojeće praznike uz želju da nastupajuća godina građanima donese još više radosti, lepote, zdravlja i veselja. Oduševljena masa satima je klicala predsedniku. Iz obilja parola izdvajamo one koje se pored patriotskog naboja odlikuju i visprenom duhovitošću: “Tako treba – Srbija do neba!”, “Odakle si Majo devojano mlada, iz Srbije Aco iz Tokija grada!”, “Niko neće da nas bije?!?”, “Hvala ti za sendvič!”. Ponesen euforičnom atmosferom, na kraju višečasovnog govora,  predsednik je mudro zaključio: “I danas po završetku rata, opet smo u bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene. Naša glavna bitka danas odnosi se na ostvarenje ekonomskog, političkog, kulturnog i uopšte društvenog prosperiteta. Za brže i uspešnije približavanje civilizaciji u kojoj će živeti ljudi u ovom veku. Za tu nam je bitku pogotovo potrebno junaštvo.”

Voditeljka Dnevnika Barbara krišom je obrisala suze radosnice i nežnim glasom, dostojanstveno se obratila gledaocima: “U nastavku emisije poslušajmo vesti iz sveta.”

Od potpisivanja Mirovnog sporazuma na Malti kojim je i zvanično završen Treći svetski rat, stvari se polako vraćaju u normalu. U San Marinu je održan samit G20 najrazvijenijih zemalja današnjice, tom prilikom usvojene su smernice daljeg razvoja savremenog sveta. Odlučeno je da se ugroženim područjima SAD, Rusije i Kine po hitnom postupku pošalje pomoć u vrednosti dvadeset miliona bitkoina. Zemlje članice su po hitnom postupku  podelile zaduženja tako da će Bugarska obezbediti vojnu pomoć, Zambija će organizovati humanitarni konvoj kojim će se hrana i lekovi dopremiti u zemlje EU. Projekat obnove i izgradnje ratom opustošenih krajeva nadgledaće Angola, mehanizaciju će obezbediti Haiti a radnu snagu Crna Gora. Uz šeretski komentar “ima se, može se”, predsednik Sudana je bez oklevanja poklonio milion bitkoina i tri oke zlata. Neposredno po završetku konferncije G20 sastao se i Savet bezbednosti UN koji je na sednici održanoj u Monaku doneo nekoliko značajnih odluka. Misiju razgraničenja Amerike i Kanade nadgledaće predstavnici KFOR-a sa savezničkim komandnim kadrom iz Makedonije i Grčke. Po završetku misije, kada to uslovi dozvole, raspravljaće se i o novom imenu SAD. U isto vreme, Gvatemala će nagdledati rešavanje azilantske krize na severu Meksika. Pošto broj emigranata iz SAD i dalje dramatično raste predsednik Meksika je doneo odluku da privremeno obustavi odobravanje azilantskih viza. Izbegličke kampove duž nekadašnje američko-meksičke granice kontrolisaće posmatrači iz Sirije.

Voditeljka Barbara je spremno dočekala svoj red. Uzbuđeno je najavila izveštaj dopisnika iz Nemačke dok je zavodljivi smešak titrao u uglu nehajno napućenih usana.

Berlin je danas dobio megamarket “Čaplja”. Svečano otvaranje prve u nizu prodavnica poznatog trgovinskog preduzeća iz Srbije pratile su nemile scene zbog kojih je intervenisala nemačka policija. Izuzetno niska, promotivna cena debelih kobasica i kiselog kupusa izazvala je neopisivu gužvu i totalni haos. Polomljene su tezge, razbijeni izlozi a kasirke su jedva izvukle živu glavu. Dvadesetak nemačkih penzionera je završilo u zatvoru zbog ugrožavanja javnog reda i mira.

Ovoga puta, mlađana Barbara je ignorisala kameru. Opušteno je čupala obrve i popravljala šminku. Umesto voditeljke, “oglasio se” natpis: “Privredni uspesi naše zemlje” posle čega su emitovani prilozi.

U centru Sobovice otvoren je novi pogon kompanije “Ruglo” u kojoj će se proizvoditi kompjuterska oprema najnovije generacije. Elementi napravljeni u Sobovici predstavljaće epohalni napredak u oblasti virtuelne inteligencije. Fabrika će zaposliti radnike koji su sa uspehom završili stručnu prekvalifikaciju. Prednost će imati maturanti Prve i Druge gimnazije.

Na padinama Ravne gore, srpski kosmonauti privode kraju pripreme za početak interplanetarne misije “Na krilima progresa”. 13. januara tačno u ponoć, članovi posade svemirskog broda “Srbolo 1” krenuće prema Jupiteru. Biće to prva misija ove vrste u istoriji čovečanstva. Naučnici širom sveta smatraju da će ovog dana početi novo računanje vremena u oblasti kosmologije.

“Dnevnik nastavljamo vestima iz nauke i d’izvinete – kulture”, najavila je Barbara vragolasto.

Na mestu gde se nekada nalazio poznati “Koncert Hol” u Stokholmu, nedavno je podignuta cirkuska šatra u kojoj su dodeljene godišnje nagrade fondacije Alfreda Nobela. Prestižno priznanje iz oblasti medicine osvojio je Huan Gonzales uzgajivač marihuane iz Meksika. Nagradu za mir posthumno su podelili članovi vokalno instrumentalnog sastava “Franjo, Sloba & Alija” uz obrazloženje da su njihovi scenski komadi sa pevanjem, pucanjem i plakanjem bili dečija igra u poređenju sa savremenim oratorijumom globalnog besmisla. Priznanje su u ime nagrađenih primili njihovi unuci koji su specijalno za ovu priliku, privatnim avionima doleteli sa Bahama gde već decenijama žive u miru i ljubavi negujući uzajamnu toleranciju i dobrosusedske odnose. Nagradu za književnost dobila je starleta Smilja Fiksni – Kleptoman za knjigu memoara: “Metamorfoza karaktera –  Od Farme do Zadruge Veliki brat nas gleda”. Nobelova nagrada iz oblasti nauke pripala je srpskim istraživačima Mirku Čipčiću i Slavku Kokiću. Ekipa Dnevnika posetila je Nobelove laureate.

Gospodin Čipčić radi kao elektro inžinjer u istraživačkom centru popularne društvene mreže “Kliker”. Mirko je izmislio kompjuterski čip koji u mozgu otkriva i najmanje impulse agresivnosti. Kada osoba kojoj je čip ugrađen oseti potrebu da reaguje agresivno, uređaj istog trenutka šalje povratni signal i privremeno parališe čitavo telo. Inicijalna ideja bila je da se svakom novoizabranom predsedniku, premijeru, kralju, caru itd. u bilo kojoj zemlji sveta na dan inaguracije ugradi ovaj uređaj. Na taj način agresivnost bi se otkrila na vreme pa bi svestki lideri prema ženama bili pažljivi, sa decom nežni a prema građanima uvek iskreni. Saveznike bi pomagali a nekadašnje neprijatelje uvažavali. Vremenom, ratovi bi potptuno ižčezli kao opcija rešavanja bilo kog konflikta jer ni sukoba više bilo ne bi.

Hemičar Slavko je jedan od vodećih naučnika u farmaceutskoj kompaniji “Folirajzer”. Svojim izumom, drug Kokić je napravio veliki korak na putu rešavanja problema alkoholizma u svetu. Lekovita biljna baza sa ukusima različitih pića: vodka, viski, konjak, vino… obogaćena Slavkovim izumom zadovoljila bi potrebe svih kafanskih meraklija. Ovaj pronalazak sadržao bi minimalne količine kokaina, kanabisa ili heroina pa bi pored uživanja u ukusu omiljenog pića konzument bio u prilici da kontroliše nivo vlastitog zadovoljstva. Nazivi  pića takođe bi se razlikovali u zavisnosti od ukusa i raspoloženja: “Stonerkaja”, LSDijevača, Hornjak, Kokijevica, Kanabiski…

Vesti iz sporta

Izgradnja velelepnih stadiona širom Srbije u punom je jeku. Prema rečima ministra za obnovu i izgradnju zemlje objekti će biti završeni pre roka pa će uprkos ratnim izazovima letnje Olimpijske igre početi s voljom i na vreme. Svečano otvaranje održaće se na Olimpijskom stadionu u Čačku dok će Olimpijadu lično zatvoiti Predsednik republike na završnoj svečanosti u Hrtkovcima.

Umesto u Vimbldonu koji je tokom rata do temelja razoren, poznati teniski turnir ove godine se igrao u ispražnjenim bazenima na periferiji Norfolka. Prvi put u istoriji ovog značajnog takmičenja sve nagrade su osvojili teniseri iz Srbije, Hrvatske, BIH i Crne Gore. U kratkom komentaru iz porušenog Malmea oglasio se i Mats Vilander opaskom da teniska federacija po hitnom postupku  mora sprečiti potpunu dominaciju najmoćnijih zemalja sveta.

I ove godine FIFA je dodelila nagrade vodećim fudbalerima današnjice. Za najboljeg igrača proglašen je kapiten Mladog radnika iz Požarevca – Lav Mesić. Ovaj Argentinac nedavno je promenio ime, primio srpsko državljanstvo i spreman je za iskušenja koja našu reprezentaciju očekuju na Svetskom prvenstvu koje će se narednog leta održati na Havajima.

Na samom kraju poslednjeg TV Dnevnika u ovoj veseloj i uspesima ispunjenoj posleratnoj godini, umesto vremenske prognoze, Barabara je žovijalno poentirala:

“Što bi naši južni susedi duhovito rekli, deneska beše ubavo vreme. Utre ke vidime, pa ke vi kažeme”.

Posle odjavne špice usledile su reklame a potom novogodišnje izdanje rijaliti programa “Mesna zajednica”. Mirko i Slavko su platili račun i krenuli prema izlazu diskoteke gde ih je sačekao Raka:

– Nobelovci, mamu li vam vašu inženjersku! Samo muvate nešto! Brateee, nikad nisam bio naučnike. ‘Ajde da im opštimo s kevom!”

***

Urgentni centar u neposrednoj blizini folk diskoteke “Derpe”. 1. januar, deset minuta iza ponoći. Doktor Mediković je po drugi put čestitao Novu godinu dežurnoj medicinskoj sestri. Popravio je kragnu na belom matnilu i strogo upitao:

– Kako stoje stvari u čekaonici?

– Uobičajeno doktore. Pijani klinci, pretučene žene, jogunasti penzioneri i Nobelovci!

– ???, zabezeknuo se doktor.

– Tu su dva ludaka. Neko ih je dobro ispalapucao a oni brinu kako će tako modri na prijem kod Predsednika republike. Pitam ih – otkud vi tamo?,  a oni će u glas: “Dobili smo Nobelovu nagradu za nauku!”

– Ma pošalji to odmah na psihijatriju, neću da gubim vreme sa budalama.

***

7. januar iste godine. Udarni Dnevnik TV Ciklama. Pošto je voditeljka Barbara još uvek na zasluženom odmoru, glavnu ulogu u centralnoj informativnoj emisiji preuzeo je njen kolega Zoran Jarčević. Na  samom početku dramatično je saopštio udarnu vest:

“U zgradi Predsedništva Republike Srbije, najbolji među nama, lider nacije, naš dragi predsednik, danas je primio delegaciju najuspešnijih pregalaca u oblasti privrede, nauke, kulture, sporta i umetnosti. Opradvdano odsutni bili su laureati Nobelove nagrade za nauku gospodin Mirko i drug Slavko.

Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s